Watergestuurde vloerverwarming infrezen

Is watergestuurde vloerverwarming geschikt voor jouw huis? Hier kun je lezen over alle ins en outs van installatie en gebruik van vloerverwarming. Er zijn meerdere soorten vloerverwarming, namelijk watergestuurde, elektrisch en infrarood. In dit artikel gaan we voornamelijk in op de installatie en gebruik van de watergestuurde versie.

Laat vloerverwarming infrezen of installeren door professionals van Issa Vloeren, neem contact met ons op voor een offerte.

Vraag offerte aan

Investeer in energiezuinig comfort

Als je op zoek bent naar comfortabel wonen met lage energiekosten en je al bezig bent met verbouwingswerkzaamheden, dan is een watergestuurde vloerverwarming misschien wel iets voor jou.

Hoewel de aanschafkosten niet laag zijn en moeilijk de installatie ook nog al wat met zich mee brengt, wordt het gezien als een zeer economische energiezuinige investering in comfortabel verwarmen van je woning.

Het wordt aanbevolen voor huizen met een warmtepompsysteem of sterke energiezuinige CV ketel. Dus, als je nu of in de toekomst een warmtepomp of sterke CV ketel overweegt, is het installeren van een watergestuurde vloerverwarmingssysteem een goede manier om je voor te bereiden.

Vloerverwarming kan vandaag de dag onder houten, pvc vloeren en vloertegels

Hier volgt een overzicht van hoe watergestuurde vloerverwarmings systemen werken en wat er bij de installatie komt kijken.



Hoe werkt watergestuurde vloerverwarming?

In een water gestuurd vloerverwarmingssysteem circuleert warm water door een reeks leidingen onder de vloer om de ruimte te verwarmen. Deze leidingen zijn meestal verbonden met je cv-ketel of warmtepomp.

Als duurzamere optie kunnen ze ook worden aangesloten op een zonneboilersysteem of een lucht- of grondwarmtepomp.

Je hebt een zogenaamde manifold nodig om de watergestuurde leidingen van de vloerverwarming aan je warmtebron te koppelen.

Een vloerverwarming manifold bestaat uit twee rijen kranen waarmee het verwarmde watergestuurde van de ketel (of andere warmtebron) door de vloerverwarmingscircuits kan circuleren.

Het systeem wordt ook verbonden met een thermostaat (of thermostaten, als je vloerverwarming in meerdere kamers of gebieden hebt) zodat je de temperatuur van je vloer kunt regelen.




Parket op vloerverwarming

Parket en vloerverwarming gaan perfect samen. Visgraat of Hongaarse punt van hout blijven wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de lichtvochtigheid en temperatuur. Daarom zullen wij bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde richtlijnen te houden om een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming mogelijk te maken. Ook al volgt u alle voorschriften nauwkeurig op, het kan toch voorkomen dat (tijdens het stookseizoen) sprake is van enige naadvorming. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient geaccepteerd te worden. Een luchtbevochtiger beperkt dit door de luchtvochtigheid op peil te houden. Met de volgende informatie willen wij u een leidraad geven, die er zorg voor draagt de risico’s tot en minimum te beperken.

PVC vloeren op vloerverwarming

PVC-vloeren zijn een populaire keuze bij het combineren van vloerverwarming. Dit komt doordat PVC vloeren uitstekende thermische eigenschappen hebben, waardoor ze snel en gelijkmatig warmte afgeven.

Bij het leggen van PVC-vloeren op vloerverwarming is het belangrijk om te zorgen voor een goede warmtegeleiding. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een PVC-vloer met een lage thermische weerstand. Hierdoor wordt de warmte beter geleid en profiteert u optimaal van de voordelen van vloerverwarming.

Bij Issa Vloeren hebben we een ruim assortiment aan PVC-vloeren die geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Onze specialisten hebben ruime ervaring met het leggen van PVC-vloeren op verschillende soorten vloerverwarming. Wij bieden u de oplossing voor een prachtige PVC-vloer in combinatie met vloerverwarming, waarbij we zorgen voor een optimale warmtegeleiding en een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Hoe werkt watergestuurde vloerverwarming?

In een water gestuurd vloerverwarmingssysteem circuleert warm water door een reeks leidingen onder de vloer om de ruimte te verwarmen. Deze leidingen zijn meestal verbonden met je cv-ketel of warmtepomp.

Als duurzamere optie kunnen ze ook worden aangesloten op een zonneboilersysteem of een lucht- of grondwarmtepomp.

Je hebt een zogenaamde manifold nodig om de watergestuurde leidingen van de vloerverwarming aan je warmtebron te koppelen.

Een vloerverwarming manifold bestaat uit twee rijen kranen waarmee het verwarmde watergestuurde van de ketel (of andere warmtebron) door de vloerverwarmingscircuits kan circuleren.

Het systeem wordt ook verbonden met een thermostaat (of thermostaten, als je vloerverwarming in meerdere kamers of gebieden hebt) zodat je de temperatuur van je vloer kunt regelen.




Temperatuur van watergestuurde vloerverwarming

Omdat het een groter oppervlak bedekt, werkt watergestuurde vloerverwarming meestal bij een lagere watertemperatuur dan radiatoren (de doorstroming temperatuur kan zo laag zijn als 35°C, vergeleken met 55-65°C of zelfs hoger voor radiatoren). Dit maakt het een efficiënte, kosteneffectieve verwarmingsoptie vergeleken met radiatoren. 

De exacte watertemperatuur die nodig is voor vloerverwarming hangt deels af van het materiaal vloer. Hoe moeilijker het is voor warmte om door de vloer heen te komen, hoe warmer het water eronder moet zijn. Houten vloer geleid iets minder, maar ook onder dit materiaal kan vloerverwarming.

De meeste watergestuurde vloerverwarmingssystemen worden geïnstalleerd met een mengklep, die de watertemperatuur kan aanpassen aan de gewenste instelling. Dit betekent ook dat je de ketel op de temperatuur kunt houden die je wilt voor de radiatoren in de rest van het huis.

Watergestuurde vloerverwarming zuiniger dan elektrisch en radiatoren

watergestuurde vloerverwarming is meestal duurder om te installeren dan elektrische vloerverwarming, omdat het complexer is. Het is echter vaak heel kosteneffectief in gebruik, aangezien het draait op de ketel (meestal op gas).

Op basis van schattingen van vloerverwarming fabrikanten over hoeveel warm water je nodig hebt, hebben we berekend dat de jaarlijkse kosten voor watergestuurde vloerverwarming in een kamer van 10 m² zo laag kunnen zijn als 75,- per jaar.

Watergestuurde vloerverwarming goedkoper dan elektrische vloerverwarming.

watergestuurde vloerverwarming is ook doorgaans ongeveer 25% efficiënter dan radiatoren. Dit komt omdat de warmte die uit een vloerverwarmingssysteem komt gelijkmatiger wordt verdeeld dan de warmte van een enkele radiator, waardoor het systeem met watergestuurde bij een lagere temperatuur kan werken.

De werkelijke gebruikskosten voor vloerverwarmingssystemen variëren sterk, afhankelijk van factoren zoals:

  • De isolatie van je woning
  • De grootte van het te verwarmen oppervlak
  • De duur dat het systeem aanstaat
  • Je gasprijs

Installatie van watergestuurde vloerverwarming

Hoewel het soms mogelijk is voor ervaren doe-het-zelvers om elektrische vloerverwarming zelf te leggen, wordt watergestuurde vloerverwarming het beste geïnstalleerd door een professional. Dit komt doordat het een complexer proces is, met leidingen die verbonden moeten worden en tests die uitgevoerd moeten worden.

Als je huis geschikt is voor watergestuurde vloerverwarming, zal de professional eerst het ontwerp en de lay-out van het systeem plannen. Vervolgens kunnen de leidingen gelegd en vastgezet worden.

Daarna moeten de leidingen worden aangesloten op een manifold, het verwarmingssysteem en een thermostaat om de warmte in de kamer te regelen. Zelfs als je zelf de leidingen hebt gelegd, moet dit deel altijd worden uitgevoerd door een gekwalificeerde loodgieter of elektricien die het systeem kan testen.

Als de leidingen eenmaal gelegd zijn en het systeem is ingesteld, wordt meestal een isolerende dekvloer aangebracht om de leidingen op hun plaats te houden, het systeem verder te isoleren en de vloer gelijkmatig te maken. Sommige vloerverwarming installateurs doen dit echter niet zelf – misschien moet je een bouwvakker inhuren om dit te doen.

Dikte van watergestuurde vloerverwarming

De dikte van je vloerverwarming hangt af van het systeem dat je kiest, omdat verschillende systemen verschillende lagen materiaal nodig hebben om veilig en effectief te kunnen functioneren.

watergestuurdegestuurde systemen zijn meestal dikker dan elektrische systemen en kunnen ongeveer 130 mm dik zijn, of dikker als ze achteraf op een bestaande vloer worden geïnstalleerd.






    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.